Folkkampanjen
mot Nato


Nyheter och kommentarer


Till meny

21 september 2022


Var Rysslands invasion oprovocerad?

Kritikern av USA:s utrikespolitik Noam Chomsky påtalade nyligen: Varje gång Rysslands intervention i Ukraina nämns i media måste det stå att den var "oprovocerad". Anledningen till detta, säger Chomsky, är att "den var massivt provocerad och det vet de".

Här en ofullständig lista på provokationer:

Tvärs emot alla löften från 1990-91 har väst flyttat fram Nato till Rysslands gränser, därtill skrotat avtal om begränsning av missiler intill gränserna och håller kontinuerligt provokativa övningar nära ryskt territorium.

USA och EU genomförde 2014 med fascisters stöd en statskupp i Ukraina, fördrev vald president och våldförde sig på folkvalda representanter. En våldsam hetskampanj mot ryssar svepte fram över landet som drev Krim att återansluta sig till Ryssland och Donetsk och Lugansk att utropa självständighet.

Minskavtalen 2014 - 2015 skulle ge ökad autonomi åt Donetsk och Lugansk inom Ukrainas statsbildning men Porosjenko har öppet erkänt att han undertecknade bara för att köpa tid för upprustning. I åtta år har istället Donbass-republikerna beskjutits. Och hela denna tid har Nato drillat och rustat Ukrainas armé till Natostandard och förberett krig med Ryssland.

Ryssland har envist kämpat för Minskavtalens implementering och väntade därför till två dagar före starten av sin militära operation 24 februari med att erkänna Donbass-republikernas självständighet. Då hade Ryssland i tre månader arbetat för att få tillstånd samtal om ömsesidiga säkerhetsgarantier men fått förhandlingsdörren slängd i ansiktet. Om Ryssland vill ha färre missiler vid sina gränser ska de få fler, sa Natos generalsekreterare Stoltenberg.

Zelenskij hade förespeglats medlemskap i Nato och återtagit löftet att inte skaffa kärnvapen. Biden uttalade redan januari 2021 stöd för återerövring av Krim och Donbass-republikerna.

Nu erkänner Biden att syftet med kriget är att försvaga Ryssland och störta dess president! Därför lät man Zelenskij offentligt hotas till livet av fascister han har i sin närhet om han gjorde minsta förhandlingseftergift till Ryssland. Kriget ska eldas på, Ukraina offra sina soldater och få nya vapen för att hålla lågorna vid liv.

Att hävda att kriget var oprovocerat strider således mot dokumenterade fakta. Återstår att se om denna text kan publiceras i åsiktsfrihetens namn trots de påbjudna russofobiska doktriner som predikas från maktens krigstribuner.

Ulf Bjerén
Artikeln är refuserad av tidningen Sydöstran.